minatrehus.blogg.se

Handlar om mitt hus på Norra Lagnö, mitt sommarhus i Småland och mitt miniatyrhus i format 1:12 samt livet däremellan.

Stockholms första barnhus, ny bäddmadrass och Stockholms blodbad

Publicerad 2024-01-31 11:59:55 i Allmänt,

Tidigt lunch hemma därefter begav vi oss till Stockholms stadsarkiv Kungsklippan. Där var det gratis föreläsning om Barnhusen i Stockholm och Sverige. Det var historikern Mats Hayen som berättade om detta. Mycket intressant, en av få institutioner som fortfarande finns kvar. Man tog hand om föräldralösa barn över sex år och de fick då jobba istället för att tigga. De sydde bland annat Karolinerdräkterna. Barnhusen var i anslutning till fängelset och tukthuset, alltså blandade man fångar och barn i alla åldrar. Mats Hayen förutom jobbar på riksarkivet är han också historiker och skriver böcker. Föreläsningen avslutades med att han delade ut 30 böcker till oss som var där. Jag hade turen att få en. Balettflickan. Ska bli spännande att läsa en deckare som utspelar sig för 100 år sedan. Vi åkte sedan hem och lagade och åt tidig middag. Efter detta bilade vi till Kungens Kurva. Där gick vi först in på IKEA och handlade en ny bäddmadrass till oss. Min allergiläkare rekommenderade vid besök hos henne för några år sedan att köpa en ny, nu blev det äntligen av. Fanns inte den som vi hade, nu var det nya bäddmadrasser att välja bland. Hoppas vi valt en bra. Packat in den i bilen och åkte sedan till Filmstaden. Där gick vi in och såg filmen Stockholms blodbad.
Lite svårt att se att det var Sverige, och den är ju inte inspelad i Sverige heller. Maken störde sig på språket, jag störde mig på detaljer i filmen. Vet att allt ännu inte uppfunnits eller kommit till Sverige vid denna tid. Men vi blev i alla fall underhållna en hel kväll.

Om

Min profilbild

Mönsteråstjejen Ingela

Kvinna född 1958, gift, 3 barn, 2 barnbarn, 1 bonusbarnbarn. Mitt motto - Lev! Få ut så mycket som möjligt av livet! Dansar gärna bugg och foxtrot när tillfälle ges. Tycker om heminredning, både i stor och liten skala.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela