minatrehus.blogg.se

Handlar om mitt hus på Norra Lagnö, mitt sommarhus i Småland och mitt miniatyrhus i format 1:12 samt livet däremellan.

Svartvinbärssylt, Fredriksbergs Herrgård och sommarandakt

Publicerad 2018-07-31 09:16:33 i Allmänt,

På förmiddagen hjälptes L och jag åt att plocka av vinbären som finns här på landet. Jag kokade sedan sylt på dessa. Några äpplen lär det knappast bli i år på grund av torkan. Massor med små äpplen sitter på träden och har nu börjat trilla ner. När de ligger på marken börjar de sedan jäsa varför maken med jämna mellanrum plockar upp dessa så att de inte drar till sig getingar.
 
Då detta var avklarat åkte vi till Fredriksbergs Herrgård i Oskarshamn. Där gick vi först till dess restaurang och åt svinhals med bl a savoykål, mycket gott och vällagat. Dessutom kom kocken själv ut och presenterade rätten.
Sedan gick vi runt och tittade i dess omgivningar. Bredvid ligger Oskarshamns vattenverk och även ett ganska stort kolonistugeområde som vi gick runt och tittade i. Här har också torkan lämnat tydliga spår, inte mycket att skörda där till hösten.
 
Dags för dagens höjdpunkt, visning av herrgården. Mycket, mycket intressant och guiden var mycket kunnig och berättade på ett roligt sätt husets historia.
När detta var klart valde vi att besöka hamnen i Oskarshamn igen och där inmundigade vi varsin glass.
 
På hemvägen sedan stannat på kyrkogården och fyllt på våra två dunkar med vatten för att ha till disk och att tvätta oss i.
 
Nästa stopp blev affären där vi köpte bröd och färdiglagad, utkavlad pajdeg.
 
Hem med detta och sedan gick färden till Nyebo hembygdsgård där det ikväll var kvällsandakt. Vi var tolv personer där som väntade på prästen. En hade telefonnummer till honom och fick ringa, det visade sig att han stannat i gården bredvid så han var snabbt på plats och vi kunde ha andakt tillsammans. Temat var husbygge och en av psalmerna syftade på torkan och dess elände, mycket passande.
Efter andakten fikade vi tillsammans i trädgården.
 
Hemma igen lagade vi paj på den färdiginköpta pajdegen och de björnbär som R tidigare plockade på förmiddagen och åt upp densamma samt pratat en stund innan det var dags att sova. Gott!

Om

Min profilbild

Mönsteråstjejen Ingela

Kvinna född 1958, gift, 3 barn, 2 barnbarn, 1 bonusbarnbarn. Mitt motto - Lev! Få ut så mycket som möjligt av livet! Dansar gärna bugg och foxtrot när tillfälle ges. Tycker om heminredning, både i stor och liten skala.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela